Nagyon fontos a malactáp minősége sertés nevelésnél

Nagyon fontos a malactáp minősége sertés nevelésnélA sertéstartás nem csak nagyüzemben, hanem, általában kisebb településeken, sokak számára jelent megélhetést, hobbit. A sertéseket általában a hús miatt tenyésztik, nagyon fontos tehát, hogy már fiatal koruk óta jól fejlődjenek, amihez elengedhetetlen, hogy minőségi malactápokat, sertéstápokat kapjanak életük során.

Először is nem árt szem előtt tartani, hogy minden, amit a sertés élete során elfogyaszt, beépül a szervezetébe, és ezáltal azokba a részekbe is, amit később el szeretnénk fogyasztani. Nekünk is érdekünk tehát, hogy minőségi, egészséges takarmányt, tápot kapjanak a sertések.

Érdemes olyan takarmányt választani, amely minőségi alapanyagokból készül. Emellett a sertéseknek vitaminokra, kiegészítőkre, növényi fehérjére is szüksége lesz. Természetesen nem lehet mindent egy takarmányból megoldani, törekedni kell a változatos, tápanyagokban gazdag étrendre.

Sertések etetésénél arra is figyelni kell, hogy a sertések életüknek melyik szakaszában vannak, ugyanis annak megfelelő takarmányokat, tápokat kell kapniuk. Szerencsére nagy segítséget nyújtanak a kiválasztásban a tápok elnevezései, ugyanis általában a tápok nevében benne van az is, hogy melyik életszakaszra ajánlják őket.

Attól függően is lehet takarmányt választani, hogy saját használatra tartjuk a sertéseket, vagy eladásra, pl. nagyüzemben. Nagyüzemi sertéstartás esetén általában a jövedelmezőség a legfontosabb szempont, ezt figyelembe véve készítik a speciális takarmányokat is.