Mit bizonyíthatunk egy cégkivonat segítségével?

Mit bizonyíthatunk egy cégkivonat segítségével?A cégek mindennapos működéséhez hozzátartoznak a különböző dokumentumok, igazolások is. Az egyik ilyen dokumentum a cégkivonat, amelyre szükség van számos különböző hivatalos ügyintézés során. De mit is tudjunk bizonyítani egy cégkivonat bemutatásával, mellékelésével?

A cégkivonat először is tartalmazza a cég általános adatait. Ide tartozik pl. a cég neve, cégformája, székhelyének és telephelyének elérhetőségei, a cég tevékenységi körei, adószáma, cégjegyzékszáma. Ezeket bizonyítja a cégkivonat.

A cégkivonat azt is tanúsítja, hogy kinek van joga eljárni az adott vállalkozás nevében, és azt is, hogy milyen képviseleti móddal rendelkezik. Képviseletre jogosultak esetén a nevük mellett a tisztségüket is tartalmazza a cégkivonat. A képviselet módja lehet önálló és közös. Önálló képviselet esetén az adott személy egyedül is köthet szerződéseket, intézheti a hivatalos ügyeket. Közös képviselet esetén a képviseletre jogosultak csak együttesen tehetik ezeket meg.

A cég bankszámlaszáma is megtalálható a cégkivonatban, az azt kezelő bank nevével együtt.

Ha nem tájékoztatási célra, hanem hivatalos ügyintézéshez van szükség cégkivonatra, akkor egy hiteles cégkivonat segítségével ezek az adatok hitelesített formában kikérhetők. Cégkivonat igénylésénél, ha nem tudjuk, hogy a hitelesítési módok közül melyikre van szükségünk, akkor érdemes a közhiteles cégkivonatot választani, ugyanis ez minden olyan esetben megfelelő, amikor hiteles cégkivonatra van szükség, köszönhetően a magasabb hitelesítési foknak.