A klíma beszerelés költségei

A klíma beszerelés költségeiAz egyre melegebb nyarakat az emberek nagy része már csak klíma berendezés segítségével tudja elviselni. A klíma beszerelés ára azonban nem csak a készülék megvásárlásából áll, hanem egyéb költségekkel, kiadásokkal is kell számolni. Lássuk, hogy melyek ezek a kiadások.

A klímaszerelés árának jelentős részét természetesen a készülék ára fogja jelenteni. Klímát vásárolhatunk kb. 100.000 Ft-tól, a határ pedig kis túlzással a csillagos ég. Azt, hogy milyen készülékre lesz szükséged, a helyiség mérete, fekvése, elrendezése fogja meghatározni. Érdemes szakember segítségét kérni a klíma teljesítményének meghatározásához, ugyanis nagyon sokat számít árban és teljesítményben is, hogy optimálisan legyen kiválasztva a berendezés.

A készülék mellett jelentős költségnek számít még a szerelési költség is. A szerelési költségeket is tízezer forintokban lehet mérni, megspórolni pedig nem lehet, ugyanis klímát csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság engedélyével rendelkező szakember szerelhet be. A szerelés díját a munkadíj és a felhasznált anyagok együttes költsége határozza meg. A munkadíj főszezonban gyakran magasabb, ugyanis ekkor sokkal nagyobb a kereslet a szerelők iránt, az anyagköltségeket pedig a beszerelés helye fogja meghatározni. Minél vastagabbak a falak, minél messzebb található egymástól a beltéri és a kültéri egység, annál több anyagot kell felhasználni, annál magasabbak lesznek a költségek.