Céginformációk szerzése hivatalos adatbázisból

Céginformációk szerzése hivatalos adatbázisbólSzámos olyan eset lehet, amikor szükségünk van hivatalos információkra cégről, cégekről. Ezeket az információkat egy központi adatbázisban, a cégnyilvántartásban tárolják, és innen ki is lehet kérni az adatokat. A céginformációk igénylését tekintve megkülönböztetünk ingyenes, pénzdíjas és csoportosított céginformáció kéréseket.

Az ingyenes megoldások közé tartozik az ingyenes cégkivonat igénylése. Ez történhet személyese és elektronikus formában is. A cégkivonat tartalmaz minden olyan adatot, ami adott pillanatban fennáll, és szerepel a cégjegyzékben. Cégmásolat ingyenes igénylésére is lehetőség van, ez tartalmaz minden korábbi adatot is, ami a cégjegyzékben szerepelt egy vállalkozásról.

A pénzdíjas adatkikérések között is a cégkivonat a legnépszerűbb. Ez azonban már hiteles, közhiteles cégkivonat igénylését jelenti, amely biztosan a legfrissebb, éppen aktuális adatokat tartalmazza, hitelesített formában. További pénzdíjas szolgáltatás a hiteles cégmásolat, a cégbizonyítvány, a névjegy, a mérleg és a teljes beszámoló igénylése is. Bármelyik dokumentumra is van szükségünk, a pénzdíjat még azelőtt meg kell fizetni, mielőtt elkészítik számunkra a dokumentumokat. Ez elektronikus igénylésnél előreutalást vagy bankkártyás fizetést fog jelenteni.

Lehetőség van csoportos céginformáció kérésére is, ami valamilyen szempont alapján történő adatigénylést jelent. A szempont általában a TEÁOR szám szokott lenni. Egy adott TEÁOR szám alá az egyforma tevékenységet végző cégek tartoznak. A csoportos céginformáció kérés sajátossága, hogy az adatok elektronikus módon, csv, xml vagy html formátumban kerülnek kiküldésre.