Az ezüst jellemzői és felhasználása

Az ezüst jellemzői és felhasználásaAz ezüst az egyik legrégebb óta használt fém, elsősorban ékszerek készítésére használják, kihasználva a fém jellemzőit.

Az ezüst egyik legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül jól ellenáll a viszontagságoknak, és emellett megtartja színét és csillogását is. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően tökéletes ékszerek, kiegészítők készítésére. Az ezüst az oxigénnel nem lép reakcióba, azonban a levegőn, ahol nem tiszta oxigén van, idővel elfeketedik. Ezt a levegő kén-hidrogén tartalma okozza, de szerencsére könnyedén eltávolítható a feketedés.

Az ezüst a természetben gyakran előfordul, de általában kisebb mennyiségben.

Ahogy feljebb is írtuk, az ezüst leggyakoribb felhasználási módja manapság az ezüst ékszer készítés. Ékszereknél a legfontosabb tulajdonság, hogy fényes, csillogó legyen az anyag, amiből készülnek. Ennek az ezüst tökéletesen megfelel. További előny, hogy az ezüst jóval olcsóbb, mint a másik ékszereknél alkalmazott fém, az arany, így azok is bátran választják, akik nem tudják (vagy nem akarják) megfizetni az arany ékszerek árát. Ékszer készítéshez nem tökéletesen tiszta ezüstöt használnak, hanem ötvözetet, általában rézzel ötvözik.

Ékszeren kívül pl. evőeszközök is készülnek ezüstből, ugyanis könnyen megmunkálható, és az ékszerekhez hasonlóan, evőeszközként is elegáns, értékes megjelenítést jelent.