Érdekességek lézeres szemműtétről

A lézerkezeléseket már évtizedek óta alkalmazzák sikeresen különböző látásproblémák javításához, egyre többen műttetik meg szemüket a tökéletes látás, vagy csak a szemüveg, kontaktlencsék elhagyásának érdekében. Cikkünkben néhány érdekességet fogunk bemutatni a lézeres szemműtéttel kapcsolatban.

A látásjavítások első fajtája az 1930-as években alakult ki. Ekkora természetesen még nem lézerrel, vagy bármilyen géppel végezték a beavatkozást, hanem a sebész csinálta egy szike és a saját kezének használatával. A mai tudásunkkal ez ijesztőnek hangzik, azonban az akkori körülményekhez képest relatívan sikeres beavatkozásnak számított.

A ma használt lézeres szemműtétet úgy fedezték fel, hogy 1980-ban Az IBM cég egyik tudósa mikrochipben készített áramkört az ún. excímer lézerrel, és erről jutott eszébe, hogy hasonló technológiával lehet élő szövetet is vágni anélkül, hogy a környező szövetek roncsolódnának.

Az első lézeres szemműtétet 1985-ben végezték Németországban, azonban ez a fajta eljárást utána még évekig nem terjedt el tömeges használatban.

A lézerkezelések folyamatosan fejlődnek a felfedezés óta, ma is számos különböző típusú szemműtétet végeznek, a legújabb eljárások pedig már teljesen fájdalommentesek, és minimális mellékhatásokkal járnak csak. Ezt gyakorlatban azt jelenti, hogy a modern lézerkezelések után 1-2 nappal már a legtöbb ember autót vezethet (feltéve, hogy van jogosítványa).